Wedge House

Wedge House

The Wedge House is sunken into its site. On the north side this relatively large dwelling appears single storey whilst to the south, both storeys are visible. This helps to reduce its impact on its sensitive location and its need to provide protection from the wind on this exposed site.

The lowered garden area is completely screened from the adjacent properties and affords the occupants a high degree of privacy.

The combined vehicle and pedestrian ramp give access from the road on the north of the site to the lower living level. The subterranean garage and screened ramp creates an uncluttered site. The majority of the dwelling’s bedrooms are located at the upper level. The upper and lower amenity terraces are linked by a generous external ramp that runs across the south elevation.

The large side pivoted doors in the combined kitchen/living/dining area as well as the principal bedroom suite with their large single panes of glass exploit natural daylight and views out to sea. The large openings blur the inside with outside spaces. The openings in other rooms are more varied, creating an interesting main elevation.